Jens Bonde er en afholdt mand på hele egnen. Høj som lav, ung som gammel og rig som fattig kan alle lide den gæve landmand. Måske er det derfor, eller også er det, fordi Jens aldrig i hele livet har haft brug for en læge, at der går et gisp gennem byen, da man hører, at Jens har sendt bud efter lægen. Kan det virkelig være tid til, at den stærke og raske bonde forlader denne jord? Det spørgsmål lader sig hurtigt fortrænge af et andet: Hvad skal der blive af hans mange børn, der da vil stå forældreløse tilbage?
Hans Kaarsberg tager os i «Dårlige tider» (1887) med ud på landet i 1800-tallets Danmark og viser os, hvor hårdt livet kan være for de uheldige, og hvor meget godt et samfund kan gøre for sine udsatte borgere, hvis blot viljen er der til at hjælpe.
Hans Kaarsberg (1854–1929) var en dansk læge og forfatter, der stod bag en lang række bøger og afhandlinger. Han skrev mange romaner og noveller samt rejsebeskrivelser og studier over folkeslag, han stiftede bekendtskab med på sine rejser ud til civilisationens afkroge. Blandt Hans Kaarsbergs mest kendte værker finder vi fortællingerne «Sort og Rødt», «Dårlige tider», «Vildt og tæmmet» samt rejsebeskrivelserne “Gennem stepperne” og “Nordens sidste nomade”.