sv

Stephen Hawking

Stephen William Hawking, CH, CBE, FRS, FRSA är en brittisk fysiker, kosmologiforskare, populärvetenskaplig författare och forskningsdirektör vid Centre for Theoretical Cosmology inom Universitetet i Cambridge. Hans vetenskapliga arbeten inkluderar ett samarbete med Roger Penrose om singularitetssatserna som är inom ramen för den allmänna relativitetsteorin och den teoretiska förutsägelsen att svarta hål avger strålning, ofta kallad Hawkingstrålning. Hawking var först med att ställa fram en teori om kosmologi som förklaras av en förening av den allmänna relativitetsteorin och kvantmekaniken. Han är en kraftfull förespråkare för flervärldstolkningen av kvantmekaniken.

Han är en Honorary Fellow av Royal Society of Arts, en livstidsmedlem i Pontifical Academy of Sciences och en mottagare av Frihetsmedaljen, den högsta civila utmärkelsen i USA. Hawking var Lucasian Professor of Mathematics vid Universitetet i Cambridge mellan 1979 och 2009 och har uppnått kommersiell framgång med populärvetenskapliga verk där han diskuterar sina egna teorier och kosmologi i allmänhet. Han kom 1988 ut med boken Kosmos: en kort historik (A Brief History of Time) som sålde över tio miljoner exemplar och boken slog rekord när den hamnade på den brittiska Sunday Times bästsäljarlista i 237 veckor.

Stephen Hawking lider av en neurodegenerativ nervsjukdom, amyotrofisk lateralskleros (ALS), som har gjort honom nästan helt förlamad. Han hör till det fåtal som trots sjukdomen fortfarande lever många år efter diagnosen. Han kommunicerar via en digital röstmaskin. Han gifte sig med Jane Hawking 1965 och de fick tre barn. Paret skildes 1995, då Hawking gifte sig med sin sjuksköterska Elaine Mason. De skilde sig år 2006.
vida del autor: 8 Enero 1942 actualidad

Libros

Audiolibros

Citas

Masha Kotlyachkovacompartió una citahace 2 años
Min övertygelse är att universum skapades från ingenting, i enlighet med fysikens lagar. Det har ingen början, och inget slut.
Masha Kotlyachkovacompartió una citahace 2 años
Vilka tre ingredienser behöver vi då för att laga till ett universum? Jo, till att börja med, materia – sådant som har massa. Materia finns överallt, såväl i jorden under våra fötter som ute i världsrymden. Stoft, sten, is, vätskor. Gigantiska gasmoln, enorma stjärnspiraler, var och en med miljarder solar, som sträcker sig över ofantliga avstånd.
Masha Kotlyachkovacompartió una citahace 2 años
Det finns troligtvis inte heller någon himmel, och inget liv efter detta. Tron på ett liv efter döden är, tror jag, ingenting annat än önsketänkande. Det finns inga pålitliga belägg för att ett sådant skulle finnas, och det står i konflikt med allt som vetenskapen har lärt oss. Jag tror att vi, när vi dör, åter blir till stoft.
fb2epub
Arrastra y suelta tus archivos (no más de 5 por vez)