da
Audio
Frída Ísberg

Mærket

Escuchar en la aplicación
I en nær, dystopisk fremtid i Reykjavik afgør en empatitest, hvem der regnes som fuldbyrdede medlemmer af samfundet – hvem der får 'mærket' – og hvem der dømmes til at leve som marginaliserede outsidere. "Mærket" er en urovækkende fremtidsdystopi om AI, overvågning og sikkerhedssystemer, der får fatal indflydelse på menneskers skæbner.
Empatitesten er en revolutionerende social teknologi, der kan bedømme en testtagers tendens til fx empati og amoral adfærd. Hvis man dumper testen, tilbydes et helt arsenal af behandlingsformer og ressourcer. Et særligt tilpasset forløb med medikation og terapi sættes i søen – og forløbet følges nøje, så al anti-social adfærd identificeres.
Testen gives gratis, og dem der har bestået kan få ’mærket’. Tjenestemænd og politikere skal mærkes. Og et tiltagende antal virksomheder bliver ’empati-certificerede’, ligesom beboelsesforeninger nægter adgang for umærkede personer.
Island bliver opdelt i to lejre: Dem der ønsker et langt trykkere samfund, og dem der ønsker et retfærdigt samfund - med andre ord, empatitestens tilhængere og modstandere. Og med kort varsel skal en national folkeafstemning afgøre, om testen skal gøres obligatorisk, om alle i fremtiden skal igennem testen og mærkes.
"Mærket" er fortalt fra fire vidt forskellige positioner i samfundet. Vi følger Vetur, en empatilærer i folkeskolen, der flygter til et mærket fællesskab efter at være blevet stalket af sin ekskæreste der ikke bestod testen. Eyja, der bliver fyret fra sit job i Islands største investeringsfirma, fordi hun ikke bestod den. Og så er der Olafur Tandri, som er medlem af den islandske psykologforening og som presser på for at få afstemningen igennem. Og endelig er der Tristan: En ung mand der kæmper med næb og klør for ikke at blive testet. Men hvorfor?
7:17:04
Editorial
Gyldendal
Traductor
Kim Lembek
Año de publicación
2023
¿Ya lo leíste? ¿Qué te pareció?
👍👎
fb2epub
Arrastra y suelta tus archivos (no más de 5 por vez)