bookmate game
da
Tommy Heisz

Den spanske syge

Avisarme cuando se agregue el libro
Para leer este libro carga un archivo EPUB o FB2 en Bookmate. ¿Cómo puedo cargar un libro?
Den spanske syge ramte hårdt og ubarmhjertigt og slog næsten 15.000 mennesker ihjel alene i Danmark, da den hærgede for kun 100 år siden. Frygten lurede i alle afkroge af samfundet, og sorgen lå tungt over landet.

I sommeren 1918 — netop som Første Verdenskrig var ved at være forbi — spredte historiens mest dødbringende epidemi sig over hele kloden. Den spanske syge var i bund og grund kun en influenza, men den var så aggressiv og smitsom, at folk var chanceløse, når de blev ramt. Epidemien tog samlet set over 50 millioner liv, og op mod 15.000 danskere bukkede under for den ondartede influenza.

For første gang fortælles nu historien om, hvad der skete, da epidemien ramte Danmark. I sporvogne og biografsale var frygten fast følgesvend. Ambulancerne kørte i pendulfart til byernes overfyldte hospitaler med nye patienter, blå i huden og rallende af hoste. Og i kapellerne måtte graverne stable kisterne for at få plads til alle de døde.

Gennem en lang række øjenvidneberetninger kommer vi helt tæt på den angst, sorg og uhygge, der lå tungt over Danmark under epidemien. Vi hører om tragiske dødsfald og hårdt ramte familier, men også om de frygtløse sygeplejersker, læger og frivillige hjælpere, der kom patienter til undsætning i hele landet.

Historien trækker tråde helt op til nutiden. Først for nylig fik man rekonstrueret det virus, der var årsag til epidemien. I dag er den spanske syge derfor med til at gøre forskerne og lægerne klogere på, hvad vi skal stille op, når den næste store epidemi rammer os.
Este libro no está disponible por el momento.
426 páginas impresas
Propietario de los derechos de autor
Politikens Forlag
Publicación original
2018
Año de publicación
2018
¿Ya lo leíste? ¿Qué te pareció?
👍👎

Opiniones

  • Frank Honerécompartió su opiniónhace 4 años
    👍Me gustó

    Rigtig god bog. Og mere aktuel end nogen sinde.

  • Roy Egil Michalsencompartió su opiniónhace 4 años
    👍Me gustó
    💡He aprendido mucho
    🎯Justo en el blanco

    Denne bog vil jeg virkelig opfordre jer til at læse.
    Den er super aktuelt i dag, og at den så er skreven i 2018, syntes jeg er fint for så er den ikke præget af Corona epidemien i dag.
    Derfor er det også sjovt, at man kan læse at det er mange af de samme overvejelser og problemstillinger vi står overfor i dag.
    God læselyst. 😃

  • Elisabeth Christensencompartió su opiniónhace 5 años

    Super spændende og lige oppe i tiden i forhold til Corona virus man kan trække paralleller😊

Citas

  • Morten Christensencompartió una citahace 4 años
    Der er to problemer med disse kilder: Dels har de været igennem to oversættelser – en fra dansk til engelsk og derefter tilbage til dansk – hvor enkelte detaljer kan have ændret betydning. Dels kan de være blevet fordrejet af tiden. Det er en kendt sag, at der kan ske forskydninger, når folk tænker tilbage på begivenheder, som fandt sted for mange år siden. I dette tilfælde har ældre mennesker erindret noget, de oplevede 54 år tidligere som børn eller unge. Der er tale om kilder, som kan have en vis grad af anekdotisk karakter. Det samme gælder i øvrigt mange af de beretninger, som i dag ligger i lokalarkiverne, og de erindringer fra arbejdere og pensionister, som er indsamlet af Nationalmuseet og Københavns Kommune i 1950’erne og 60’erne. I aviserne fra 1918 og 1919 er vi tættere på begivenhederne, mens de sker, men også her er der risiko for, at beretningerne har fået en drejning. I alle de tilfælde, hvor jeg citerer en avis, er jeg afhængig af, at den pågældende journalist har været tilstrækkelig kildekritisk og viderebragt historien i overensstemmelse med sandheden. De steder, hvor det har været muligt, har jeg krydstjekket kilders oplysninger, og når jeg ud fra forskellige kilder har kunnet se, at en erindring måtte være forkert, har jeg udeladt at tage den med.
  • Morten Christensencompartió una citahace 4 años
    Ingen af historieskriverne stod tilbage som helte. Og ingen af dem, der rent faktisk var helte – sygeplejersker, frivillige og næstekærlige naboer – havde en stemme, der var kraftig nok til også at blive hørt hundrede år senere.

    Derfor var den spanske syge i mange år så godt som glemt.
  • Morten Christensencompartió una citahace 4 años
    Epidemien havde været en ydmygende affære for lægevidenskaben.

En las estanterías

fb2epub
Arrastra y suelta tus archivos (no más de 5 por vez)